Plats: Torrvallen, Härjedalen Tid: Sommaren 1958

Annalisa Conrah Torrvallen

Min fina katt Alexander von Vallen. Sommaren 1958 och jag var tio år. Då åkte jag med mina föräldrar på bilsemester tillsammans med våra grannar hemifrån Valknytt norr om Sundsvall. Vi skulle åka till Norge och Lundholmsgrannarna kände till den idylliska fäbodvallen Torrvallen där vi skulle stanna. Torrvallen ligger en liten bit in i Härjedalen, innan man kommer till Vemdalsskalet. Vi sov över där en natt i ett av de mysiga timrade husen.

Värdparet som ägde och skötte fäbodvallen hette Anna och Sven Lindberg, de var så trevliga och gästvänliga. De gjorde de godaste våfflor med hjortronsylt och grädde. Det fanns flera olika spännande djur där; fjällkor, får, getter och en liten lekfull vit killing men det bästa av allt; tre fina kattungar. Åh, vad jag önskade mig en liten kattunge. Mina föräldrar sa att det inte gick  att ta med en kattunge till Norge. Jag skrev en liten vers tillägnad kattungarna i Anna och Svens gästbok och så reste vi vidare nästa dag.

Efter ytterligare några dagar när vi hade passerat Trollstigen, delade vi på oss och mina föräldrar valde att åka hem en annan väg över Röros. Familjen Lundholm åkte lite senare och körde samma väg hem. Stannade i Torrvallen och fick lov att ta med två kattungar. En till kompisen min, Margareta, och en till mig. Vilken överraskning och lycka när de kom hem och berättade det för mig.

Kattungen var så fin, svart med vita tassar och lite vit runt den skära nosen och nedåt halsen som en haklapp. Min storasyster Anita tyckte att katten skulle ha ett fint namn som Alexander von Vallen. Tyvärr fick jag inte behålla katten särskilt länge, utan bara ett år ungefär, sedan försvann den. Blev kanske påkörd av en bil eller uppäten av en räv, tråkigt nog. En sådan söt och rar katt har jag knappast sett senare.

Anna-Lisa Conrah

Märkt , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: